Zitten, liggen, staan

Standhouders zitten, liggen, staan

 

Het is van groot belang om een geschikte uitgangshouding te vinden voor je kind om te eten, te spelen, te leren…
Dit kan met behulp van maatwerk of door gebruik van andere hulpmiddelen en aanpassingen.
Positionering in een correcte houding moet ook comfortabel zijn. 
De maatname, de pas en de opvolging wordt door de begeleiders van de Kangoeroe vzw dan ook zeer nauwgezet gevolgd om een optimaal resultaat te bekomen. Communicatie en afstemming tussen wat ouders willen voor hun kind en wat mogelijk is, is hierbij een belangrijk punt.
           

ZittenEen goede ondersteuning ter hoogte van het bekken, de dijen en de voeten geeft een stabiele basis om te zitten. Een goed ondersteunde en symmetrische positie van de romp, de schouders en het hoofd zorgen dat het hoofd, de armen en de handen vrijer kunnen bewegen en bevorderen het  functioneren.
Er bestaan tal van accessoires en aanpassingen om dit te bevorderen: een juist gevormde zitting en een correct aangebrachte heupgordel, abductieklos, voetensteun voor de stabiliteit, een correcte zijondersteuning en fixatie voor het bovenlichaam, een hoofdsteun om het hoofd in balans te houden en te ondersteunen. Een werkblad helpt om een betere stabiliteit te verkrijgen doordat de armen hierop rusten, maar kan uiteraard ook gebruikt worden om op te spelen of aan te eten. Meestal adviseren wij een doorzichtig werkblad met opstaande rand zodat het kind zijn ganse lichaam blijft zien en het speelgoed er niet af rolt. Een kantelverstelling zorgt ervoor dat van positie kan veranderd worden. Onderstellen bestaan zowel voor buiten als voor binnen. 

Liggen

Er bestaan tal van gespecialiseerde ligoplossingen zoals speciale matrassen, kinderverpleegbedden, hoog/laagbedden, positioneringskussens, relax ligkussens enz.

StaanIn een sta- apparaat is het belangrijk dat het kind symmetrisch staat, met evenveel gewicht op beide benen en met het bekken in een neutrale positie. Een voorlig sta-apparaat, dat enkele graden naar voren wordt gekanteld, zal het kind stimuleren om actiever op te richten. Een ruglig sta-apparaat wordt gekozen als het kind een onvoldoende hoofdcontrole heeft. Ook hier is het werkblad belangrijk zodat kinderen actief kunnen worden in deze houding.